Genbrugsjulegaver – udfordringer og gode ideer – og så kan det lige nås inden jul!

I mit seneste indlæg om genbrugsjulegaver, listede jeg 7 gode grunde til at give en brugt julegave. Dette indlæg kommer til at handle om de barrierer og tabuer, som jeg forestiller mig, er årsagen til, at få giver brugte gaver, og allervigtigst – hands on ideer til, hvordan du kan komme i gang med genbrugsgaverne, mens der stadig er tid inden jul til at genbrugsjuleshoppe.

Først og fremmest skal jeg indrømme, at det for det meste er meget nemmere at købe en ny gave, og at det ofte kræver mere research, opfindsomhed, indsigt i modtagerens smag og behov, og værst af alt kræver tid at finde en genbrugsgave. Falder gaven desuden ikke i god jord hos modtager, har man brugt krudt til ingen nytte. Men foruden det lidt større besvær med at finde en brugt gave, så tror jeg også, at der ligger en række sociale barrierer og tabuer til grund for, hvorfor vi ikke gør det mere i brugte gaver. Jeg vil uddybe et par af de udfordringerne, som for mig at se er de primære:

1) Gavens værdi gøres op i et pengebeløb. Vi tilstræber en balance i gavegiveriet, og giver derfor hinanden for et bestemt beløb, som vi vurderer det indbyrdes forhold er “værd”. For eksempel køber vi en dyrere gave til en kæreste eller mor end til en bekendt. Og så forventer vi at få en gave til ca. samme beløb retur. Der kan også ligge en hel del status i en gave, som udmønter sig i, at vi gerne vil vise omverdenen, at vi har råd til noget ordentligt, og ikke bare har fundet noget brugt – og det endda på trods af, at en brugt ting generelt er billigere at købe, og derfor kan være meget mere værd i forhold til, hvad man får for pengene. Jeg synes, at vi skal ændre denne gaveadfærd. For det første fordi vi i forvejen har så mange materielle goder, så værdien af en gave faktisk burde gøres op i andet end penge. Det kunne eksempelvis være den tid som det har taget giveren at lave eller finde gaven. Endnu vigtige synes jeg, at skal vi tage udgangspunkt i, hvad modtageren rent faktisk har brug for, i stedet for at købe ind for et fikst beløb, der ofte fører til, at vi køber ekstra ting, der ikke bliver brugt (eller måske kun kortvarigt) og dermed fører til overforbrug. For mig skal en brugt gave også ses som en investering i en verden med mindre forurening, som indirekte og på sigt kommer os alle til gode.

2) En brugt gave er ulækker. Et af de største tabuer ved at købe brugte ting er forestillingen om, at brugte ting er ulækre, fordi andre mennesker har brugt dem, eller fordi de har stået længe i gemmerne og er blevet støvede eller snavsede. Dette tabu vil jeg gerne gøre op med, eftersom jeg med mange års erfaring med brugte ting ved, at de fleste ting kan rengøres, så de er så gode som nye. At brugte ting ofte ikke indeholder lige så mange skadelige kemikalier som nye (dette gælder f.eks. tekstiler, der er vaskes af den tidligere ejer) og derfor er at foretrække. Og fordi de processer, der finder sted ved produktion af nye ting, i mine øjne, er meget mere ulækker (altså forurenende) end det at genbruge. Desuden, er det værd at tænke over, at vi faktisk genbruger hver gang vi spiser af bestik i kantinen eller på en restaurant, og når vi overnatter på hotel og bruger håndklæder og sengetøj som mange andre har brugt før os, hvilket vel kan sidestilles det at købe brugt køkkengrej eller tøj?

3) En brugt gave kan ikke byttes. Her løber vi ind i et reelt problem, som vi muligvis kan finde en løsning på/opfinde os ud af. Det var måske værd for genbrugsbutikkerne at undersøge om tingene kan tages tilbage eller sælge gavekort (tror faktisk, at nogle butikker allerede gør det i gavekort). Måske kunne Den blå avis eller andre internetudbydere af brugte ting tilføje en ‘jeg ønsker mig’ funktion, så der sendes en ønskeliste med brugte gaver online til gavegiver. Bare et par ideer, men efterspørgslen skal selvfølgelig også være der – og der kommer du og jeg ind i billedet 🙂

Når udfordringerne så er nævnt, er der stadig rigtig mange gode grunde til at give genbrugsgaver, hvorfor jeg synes, at vi skal give de brugte gaver en chance. Og så behøver det ikke være sværere end det lyder. Hvis du ikke allerede er genbrugsgavegiver, får du her et par råd til at komme igang 😉

Køb gaverne i god tid! Der kan godt gå lidt tid med at finde den rigtige gave, så støder du på noget 3 måneder inden jul eller en fødselsdag, så køb det. (ja, måske et ret dårligt råd så tæt på jul, men så er du klar til næste år)

Kombinér en brugt gave med noget nyt. Det kan f.eks. være en brugt vinkaraffel med en god vin, en gryde fra en genbrugsbutik fyldt med lækre fødevarer (f.eks. økologiske ris eller linser), eller en brødkurv med ingredienser og opskrift på et brød. På samme måde kan en brugt bog suppleres med et bogmærke.
vinkaraffel

Til de mindre børn, der elsker at dække bord kan et brugt kaffestel kombineres med stofservietter, dug m.m. Som i indlægget her. Og til de større børn et brugt brætspil i kombination med popcorn, the eller andet til en hyggelig aften.
IMAG0104

Hjemmelavede julegaver. Er du kreativ og kan lave gaverne selv, var det måske noget at sy nogle viskestykker af gamle duge (se et indlæg om viskestykker af duge her) eller sy en tehætte af brugte materialer (se et indlæg om tehætten her).

IMG_2137 IMG_4040

Hvis du strikker er den hotteste hjemmestrikkede julegave i år karklude. Det er det, fordi de almindelige engangskarklude afgiver små plastikstykker, som kort fortalt ender og gør skade i naturen, dyr og mennesker. Du kan læse mere om de bærdygtige karklude på Plastic Changes facebookside.
Strikkekyndige kan også overveje at strikke legemad, som er noget af det mest populære legetøj i vores hjem. Legemad kan også sys, som f.eks. stof bolsjerne i indlægget her.

1388317704464 1388317706313

At lade billedrammer indgår i en genbrugsgave er også en sjov og nem idé. Billedrammer er der læssevis af i genbrugsbutikkerne, så de er nemme at skaffe. I år har vi sat pigernes skolefotos i gamle rammer, to til hver af den nærmeste familie. Rammerne findes ligesom fotografierne i mange størrelser, så det er ret smart at bruge gamle rammer til skolefotos. Et lille fif er at bruge malertape, når du har sat fotoet ind og lukker en ramme af ældre model. Alternativt kan rammer indeholde en flot børnetegning, citater og meget andet.

IMG_2953[2]

Et gavekort på en reparation af den ene eller anden art er også en idé. F.eks. ønskede min far sig, at jeg fjernede kanter på nogle T-shirts, sidste år.

Til de kreative gemmer der sig mange flere ideer til hjemmelavede gaver, når der søges efter ‘genbrugsgaver’ i ‘Kategorier’ i menuen til højre på siden.

Årets genbrugsjulegavehitliste. Skal jeg komme med nogle bud på dette års bedste genbrugsjulegaveideer, så må det være retro køkkengrej og stentøj. Se blandt andet de her to-die-for stentøjsfade, vaser m.m., der passer perfekt ind i landkøkkenstilen. Læg især mærke til det ildfaste patéfad med låg – det er da så topmoderne – og lur mig om patéen ikke også snart genopstår i det danske køkken.
IMG_3053[1]

Brugte malerier er også et godt bud. Du kan evt. friske rammen lidt op, som jeg har gjort her.
1391367008891

Hjemmelavet julepynt er også på min hitliste i år. Pigerne og jeg har lavet julepynt til den helt store guldmedalje i år af alverdens papiraffald (skriver om det senere). Denne store stjerne, som er foldet af en brugt plakat er f.eks. en oplagt julegave.
IMG_3060[1]

Så nævner jeg lige de hjemmestrikkede karklude igen, for dem kan du også finde brugt som strikkede grydelapper. Jeg fandt tilfældigvis denne kasse med grydelapper, der lige så godt kan bruges som karklude i Lions Club genbrugsbutik på Smakkegårdsvej. De bedste har jeg dog allerede købt 😉

IMG_2989[1]

Til sidst på listen er der den evigt populære genbrugsbog. Genbrugsbutikkerne flyder over med dem, de kan findes i bogbytteskabe i forskellige kommuner (blandt andet Gentofte) eller på din egen bogreol – eventuelt med din personlige anmeldelse.

Så har jeg kun at ønske dig en GOD GENBRUGSGAVEJAGT!


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s