Mit uendelige hjem i Kristeligt Dagblads juletema – om blandt andet genbrugsgaver!

Jeg er blevet interviewet til en artikel i Kristeligt Dagblad, som er en del af et juletema om ‘Jul på budget’. Temaet er med i denne weekendudgave og handler om hjemmelavede gaver, genbrugsgaver m.m. Ideen til temaet opstod, da journalisten kontaktede de organisationer, der driver genbrugsbutikker, for at spørge til den gennemsnitlige omsætningen i december måned. Hun forventede, at den ville være større end i årets øvrige måneder, men til hendes overraskelse var det modsatte tilfældet. Desværre vidner faldet i genbrugsbutikkernes omsætning i december sandsynligvis om, at danskerne generelt ikke shopper genbrugsjulegaver. Det er en skam, og jeg er derfor meget glad, for at kunne være med til, forhåbentlig, at inspirere og sætte skub i indkøbene af genbrugsjulegaver.

Du kan læse artiklens første og anden del her:

Danskere på juleindkøb fravælger genbrugsbutikker

Opfindsomhed trumfer dyre julegaver

Hvis du har fulgt lidt med her på bloggen, ved du, at genbrugsgaver er en af mine helt store kæpheste. Jeg elsker at give gaver, men gør det nødigt på bekostning af naturen og mennesker de steder i verden, hvor nye ting og tøj produceres. Og da slet ikke, når jeg ret nemt kan finde eller lave gaver af noget brugt, som jeg enten har i forvejen eller køber på nettet, i genbrugsbutikker, loppemarkeder eller bytter mig til.

Som supplement til artiklen får du her 7 gode grunde til at give genbrugsgaver – i stedet for at købe nye:

  1. Mere for pengene. Med mindre du går efter antikviteter, er det meget billigt at købe brugte ting, tøj og møbler. Brugte ting koster i gennemsnit (i følge min personlige statistik) en tiendedel af, hvad en næsten identisk ny ting ville koste.
  2. Færre kemikalier. Nyt tøj og nye ting kan indeholde flere skadelige kemikalier, der med tiden vaskes ud eller afdamper. Ting og tøj, der allerede er blev brugt, indeholder derfor ofte færre af de skadelige stoffer.
  3. Mindre forurening og udledning af CO2. Produktion af nye ting er energi- og ressourcekrævende, hvilket udleder CO2 og giver anledning til klimaforandringer, og fører ofte til forurening de steder, hvor fremstillingen foregår til gene for naturen og befolkningen.
  4. Bedre kvalitet. Ting af ældre dato er ofte bygget til at holde, i modsætning til de ting, der i dag produceres. Du kan derfor med fordel købe billige brugte ting (eksempelvis møbler) af høj kvalitet, der nærmest ikke er til at slide op.
  5. Brug de penge du sparer på bæredygtige produkter. Jeg hører så tit folk sige, at de ikke har råd til økologi. Det kan du blandt andet få, hvis du køber brugte julegaver, som er billige. For eksempel kan du bruge de penge du sparer på julegaverne på en økologisk andesteg og fair trade chokolade til mandelgaven. Efter min mening er det da langt vigtigere at bruge penge på de fødevarer, som vi kommer i os selv, end på materielle goder.
  6. Støt et godt formål. Jeg får ikke altid støttet nødhjælpsorganisationer og andre gode formål ved indsamlinger osv., men det bliver alligevel, samlet set, til en hel del kroner årligt, som jeg donerer, når jeg handler i genbrugsbutikker og samtidig får dækket vores behov for nyt tøj til børnene, gaver m.m.
  7. Få noget unikt. Genbrugsbutikkerne har et uhyre bredt sortiment, med ting og sager fra mange årtier, producenter, verdensdele osv. som du ikke finder i storcentre og butikskæder. Det kan selvfølgelig være svært at finde det rigtige, men når det lykkes er det ofte det hele værd.

I december vil jeg blogge meget mere om de barrierer, der kan være ved at købe brugte gaver, og vise hands-on ideer til, hvordan du kommer i gang med genbrugsgaverne. Håber, at du har lyst til at følge med, og måske selv springe ud i en eller flere genbrugsjulegaver i år. Del også meget gerne dine gaveideer her!


One thought on “Mit uendelige hjem i Kristeligt Dagblads juletema – om blandt andet genbrugsgaver!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s