Udskiftning af ledninger på gamle arkitektlamper med nye farverige stofledninger

Jeg er sgu ret stolt af mig selv og mit projekt med udskiftning af ledninger på gamle lamper. Måske kan du selv sætte lamper op og skifte ledninger m.m., men der må være flere, der som mig aldrig har givet sig i kast med den slags elektrikersysler. Og det er en skam, for det er slet ikke så svært, og det er en god måde at give en gammel lampe et nyt udseende på, så man igen har lyst til at bruge den.

Da vi overtog vores hus var arkitektlamperne her ikke taget med af de tidligere ejere, og jeg har haft dem liggende i et par år i garagen.

IMG_0099

Lamperne kunne jeg godt bruge forskellige steder i huset, blandt andet i soveværelset som natlamper og i hobbyrummet, men ledningerne var klippet over, da de blev taget ned og lamperne trængte i det hele taget til rengøring og en makeover.

Jeg gik på nettet og fandt nogle flotte stofledninger til 25 kr. meteren. Den lilla ledning her, synes jeg, er fin til f.eks. et soveværelse eller børneværelse.

IMG_1115

Jeg købte også nogle ekstra afbrydere (tænd-sluk knapper) til arkitektlamperne hos den lokale marskandiser til 25 kr. stykket, for flere virkede ikke.

Det var lidt tricky at skifte ledningen ved fatningen og forbinde til afbryderen, men det lykkedes efter et par forsøg, hvor jeg først glemte at få nogle dele med eller tog fejl af rækkefølgen delene skulle sættes sammen i. Jeg vil derfor foreslå, at du (hvis du vil gøre kunsten efter) inden du skiller lampen ad, tager et foto, der viser, hvordan delene til at starte med var sat sammen.

Første trin er at skrue skærmen af lampestellet og trække den gamle ledning, der ligger i stellet, ud.

IMG_1136

Derefter tages et stykke af isoleringen af den nye stofledning, så der blotlægges to mindre ledninger. Tag mål efter den eksisterende ledning. Husk, at vikle et stykke tape om stofledningen, der hvor du skærer isoleringen af, for at undgå at stoffet trevler.

IMG_1139

Brug en afisoleringstang og træk isoleringen af den ene ledninger, så samlingen af kobbertrådene ses og kan forbindes til fatningen. Det spiller ingen rolle, hvilken en af det to ledning du vælger. Den anden ledning skal forbindes til afbryderen, og så skal der bruges et stykke ledning mere, der forbinder fatning og afbryder. Her brugte jeg en ledningrest, jeg havde i forvejen.

Jeg fik ikke taget så mange forklarende fotos, og jeg ved ikke, om de her giver mening. Måske skal du supplere med en youtube flim, der går mere pædagogisk til værks?

IMG_1140  IMG_1138  IMG_1137

Til sidst samles lampen og her skal man være lidt fingernem, når stativet med fatningen skal skrues fast på skærmen. Det burde være sikkert nok, selv at skifte ledninger, så længe man husker, at skrue ledningerne godt fast, så de ikke rives løs i samlingerne! Du skal bruge en lille el-skruetrækker og flere større skruetrækkere i forskellige størrelser.

De to grå lamper fik nye lilla ledninger. Her er den ene på boghylden over vores seng. Stofledningerne er tykkere end de gamle ledninger og de kan ikke trækkes igennem lampestellet, men ligger frit. På den måde bliver de farvede ledninger også mere synlige på lampen. Lamperne kunne trænge til ny spraymaling, men ledningen har uden tvivl gjort dem meget mere fikse.

IMG_1194[1]

Den grønne kontorlampe fik en ny grøn og hvid ledning, der passer helt perfekt.

IMG_1109

Den har fået en plads på skænken, hvor giver ekstra lys i stuen og blender godt ind mellem bøger og planter.

IMG_1254[1]

Jeg fandt også en meget gul og retro arkitektlampe, som naboen havde sat ud til storskrald, og som han gav mig lov til at tage. Lampen er ‘made in Denmark’ men har fået en svensk makeover med mørkeblå ledning.

IMG_1112
IMG_1111

Jeg bruger den i mit hobbyrum, hvor der også er andet gult.

IMG_1276[1]

Lampeholderne manglede, så jeg har købt nogle nye – og de var ikke helt billige – 79 kr. stykket hos en lampeforhandler. Måske kan de findes billigere andre steder? Jeg overvejede selv at fremstille nogle holdere af f.eks. byggeklodser, men fik det altså ikke gjort..

God fornøjelse med udskiftning af ledninger og andre lampeforvandlinger, hvis du en dag vover dig ud i den slags projekter.


4 thoughts on “Udskiftning af ledninger på gamle arkitektlamper med nye farverige stofledninger

 1. Rigtig god idé.
  Jeg er selv ved at samle en lignende lampe, men den driller helt vildt, ved at den “går op”.
  Dvs, fjedrene trækker den hele tiden op, så den ikke kan være i vinkel. Forstår du hvad jeg mener ? 🙂
  Har du prøvet lignende? og hvis du har, hvordan løste du det så?
  Vh Dorit

  Like

  1. Hej Dorit Det ligger jo noget tid tilbage, men jeg husker også, at det ikke var helt nemt. Efterfølgende har jeg også købt nye tænd/sluk knapper til kontorlamperne, måske er det helt nye afbrydere der skal til – selvom det ville være rart at bruge de gamle – men måske er det nye du har sat i?

   Like

 2. Hej.
  Jeg har på loppemarked fundet en rigtig gammel arkitektlampe, hvor afbryderen sider på siden og ikke i toppen.
  Har du en ide om, hvor jeg kan få dele til den?
  VH Søren

  Like

  1. Hej Søren Nej, det ved jeg desværre ikke. Der kommer en del frem, når man søger på ‘arkitektlampe reservedele”. Man kan også søge på kipafbryder, vippeafbryder og trykafbryder, hvis det er nogen hjælp. Håber, at det lykkes for dig!

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s