Det er ikke småting jeg har nået på min barsel – altså her inden den lille er kommet til verden vel at mærke! Alt fra oprydning og forberedelser til livet med en baby, til ekstra tid og hygge med mine store piger, for ikke at tale om fokus på børneopdragelse og refleksion over vaner i familien, hvilket der desværre ikke altid er overskud til i en travl hverdag og som paradoksalt nok ofte kan forbedre familielivet betydeligt. Hvor interessant og aktuelt dette emne end måtte være i en tid, hvor arbejdstid vs. fritid måske med fordel kan nytænkes, er det nu alligevel de mange bæredygtige (dvs. ressourcebesparende) indretningsprojekter, som jeg også har fået tid til som hjemmegående, at jeg vil kloge mig på.
Jeg har en forkærlighed for ting, som ikke længere tjener et formål i sin oprindelige funktion, men stadig har værdi som materiale – træ, tekstil mm. Det kunne eksempelvis være læderet fra en gammel læderjakke. Sådan en fik jeg næsten gratis i en af de genbrugsbutikker, hvor jeg handler fast. Jakken var godt slidt og jeg vaskede den af med en klud og hang den til luftning udenfor i et par dage.
Min datter fik derefter til opgave at splitte den ad i mindre stykker, så læderet kunne bruges på ny. Et super sjovt projekt for en 7-årig!
Jakkens læder er meget kraftigt og egner sig derfor godt som møbellæder, og da vores klaverbænk, som jeg tidligere har istandsat, havde fået mange pletter og trængte til nyt betræk, der kunne tørres af efter aftensmåltidet, kreative aktiviteter og lignende, er det meste af jakken blevet til dette nye og efter min mening mega fede betræk.
Eftersom jakken er sat sammen af flere læderstykker er betrækket også en mosaik af flere stykker, men som jeg ser det, giver det et råt look som kun er blevet en styrke i bænkens overordnede udtryk. Læderet fik en omgang sort skosværte de steder, hvor det var meget slidt og bænken er endnu engang familiens genbrugs-darling for enden af spisebordet.
I ombetrækningen af bænken genbrugte jeg flere møbelsøm og det sorte bånd der dækkede sømmene fra det tidligere betræk. Her ses første del af ombetrækningsprocessen.
Det næste projekt, som jeg også er stolt af, er min nye kæmpe pude/puf. Den er lavet af to store IKEA puder med skumfyld, som vi ikke har brugt længe og bare optog plads uden formål. Desværre har jeg ikke billeder af puderne før, og jeg havde ellers mit hyr med at udnytte fyldet optimalt i det nye større betræk. Puderne var bygget op med en kvadratisk skumgummiplade i midten, som jeg brød op i 4 dele og samlede til et stort kvadrat, der giver stabilitet og bevarer puffens form. Omkring skumgummipladen var der store mængder små skumgummistykker, som jeg fordelte omkring den faste skumgummi i puden. Betrækket er syet af et stort stykke denimstof – endnu et forlist syprojekt, der ofte ender i genbrugsbutikkerne, hvor andre heldigvis kan få glæde af stoffet. Der var med nød og næppe nok stof til puden, og der skulle et par forsøg til for at få mit hjemmelavede mønster placeret på stoffet. Betrækket lukkes på tværs på puffens underside med en lynlås fra en gammel sovepose. Siderne er forsynet med 4 hanke i mosgrønt læder fra en kollektionsprøve. En idé, der er tyvstjålet fra designerpuderne i Illums Bolighus. Er den ikke blevet fin?
Jeg ligger også inde med et større parti brugte cowboybusker, der alternativt kunne være brugt som betræk, men det ville have givet puffen et andet og mere genbrugsagtigt udseende, som jeg var blevet træt af på sigt – og den er stadig lavet af brugte materialer fra inderst til yderst. Puden er ca. en meter i diameter og passer ind i vores hjørnesofa, men flyttes også rundt af pigerne, der begge med lidt god vilje ligger side om side på den.
Sidste projekt som indlægget her kommer til at handle om er også en stor pude. Den er syet af en gammel dug med sirligt broderede blomster. Dugen har jeg fået af min veninde, hvis nabo havde foræret hende et større parti duge. Hun kunne ikke bruge dem alle, og jeg blev derfor tilbudt resten og beholdt flere til diverse syprojekter, da jeg som mange andre af min generation sjældent kommer en dug på bordet. Den er syet i 1949, hvilket jeg ved, fordi dato og årstal (12-7-2049) er broderet på dens side.
Mønstret til puden har jeg selv konstrueret ud fra behov og dugens størrelse. Den er blevet måneformet og skal tjene flere formål, blandt andet kan den bruges som ammepude og den er her under min graviditet god at sove med, men er oprindeligt tænkt til min ældste datter, der tit har vokseværk og gerne vil sove med benene hævet i sengen. Så er den også blevet pæn og har funktion som opbevaring af en gæstedyne, så den ikke fylder i skabet.
Her kan du se, hvordan betrækket er syet. Jeg har klippet ved at folde dugen i 4 lag.
Ved betrækkets åbning er der lavet ekstra sømrum til folder med knapper og knaphuller.
Knapperne, der er brugt, er gamle linnedknapper. Årstallet/årti kan jeg desværre ikke se, selvom det altid er interessant med en historisk vinkel på mine genbrugsfund.
Det næste du kan læse om her på bloggen er de genbrugsprojekter, der er til min baby. Jeg har blandt andet lavet et skiftebord ud af en reol, som vi i forvejen havde, stofbleer, der kan vaskes og genbruges og meget andet. Hvornår jeg får tid til det næste indlæg afhænger derfor af fødslen, der nærmer sig med hastige skridt og dens lille gemyt 🙂