Edinburgh – Genbrugsshopping, gadefund, affaldssortering og upcycling af uld

Jeg tilbragte sidste weekend i Skotland og havde en super tur med mange gode oplevelser – ikke mindst med genbrug. Edinburgh, hvor vi boede, bød ved første øjekast ikke på mange genbrugsbutikker, lige indtil jeg fik kigget nærmere efter. For faktisk er en stor del af de små butikker i den gamle bydel enten genbrugsbutikker eller har flere brugte varer blended ind med nyt på hylderne.

Her er et par vintage tøjbutikker, som jeg desværre ikke nåede ind i, men fik et kig ind i udefra.

IMG_0985 IMG_1009 IMG_1008

Denne bogforretning med brugte bøger er også meget hyggelig og havde selvfølgelig de første mange udgaver af Harry Potter bøgerne til salg i vinduerne.

IMG_1010

I nærheden af hvor vi boede ved Haymarket Station lå Dalry Road med hele fem genbrugsbutikker ejet af forskellige nødhjælpsorganisationer, blandt andet Frelsens Hær (Salvation Army). På Dalry Road tilbragte jeg sammen med pigerne mandag formiddag inden vores retur til København. De fire af butikkerne sælger ting og tøj, men der var også denne ‘British Heart Foundation’ butik med møbler og elektronik .

IMG_1030

Den første butik vi besøgte var en anden British Heart Foundation butik.

IMG_1006

En butik, der er sirligt indrettet med en bogafdeling opdelt med havebøger, kogebøger og krimier. Hylder til legetøj og dametøj osv. Min datter på otte år fik fem engelske bøger med ‘Dora The Explorer’ og lillesøster en smart hårbøjle og hårspænder, begge dele var aldrig taget i brug. Her er børneboghylden.

IMG_1029

Vi var blandt andet på udkig efter uldtørklæder og plaider, som er typiske for Skotland, men fandt desværre forsvindende lidt af den slags i Dalry Roads genbrugsbutikker. Det eneste sted, hvor vi havde held med at finde et pænt tørklæde samt et par uldindlæg til sko (stadig i emballage) og en ulden sweater, var i Salvation Armys butik på modsatte side af gaden. Denne butik er meget rodet med tøj og ting fra gulv til loft. Pigerne fandt også noget hjemmestikket bamsetøj, så der var også lidt med hjem til bamserne derhjemme.

Herefter gik turen videre til ‘Save the children’ genbrugsbutikken.

IMG_1003

Her købte vi ikke noget, men fandt en masse souvenirs, stadig med prismærker, blandt andet et skotsk får (bamse), en kalender fra 2015, en skotskternet billedramme og hue.

IMG_1031  IMG_1035  IMG_1034  IMG_1032

Den ældre dame i butikken forærede pigerne en lille ting hver. Ja, den ene ting var i hvert fald lille, nemlig en lille plastik dinosaur. Den anden var en kæmpe blyant, som min ældste datter blev meget glad for, og vi uden problemer også fik med hjem i håndbaggagen – Pyha!

IMG_1033

Butikken var i øvrigt også rodet inrettet, men hyggelig. Her ses butiksvinduet med alskens skrammel og bøger.

IMG_1004

Den sidste butik vi besøgte ligger lige i starten af Dalry Road fra Haymarket Station og er den mest trendy. ‘Shelter’ hedder organisationen, der ejer butikken.

IMG_0997

Butiksvinduet havde et mere bevidst retroudtryk. Se her med gamle fløjter og et træpudslespil med atlasmotiv.

IMG_0999

Og med nogle bæredygtige initiativer. Her om forebyggelse af plastik poser.

IMG_0998

Her fandt vi denne bog, som jeg måtte eje, selvom ideerne måske ikke er de bedste kreaideer jeg har set.

IMG_1046

Bogen har et meget enkelt og uskyldigt (70’er) layout, og det var nok mest derfor, at jeg faldt for den. Her et pindsvin lavet i stofrester og æggebakker.

IMG_1047

Prisniveauet i butikkerne var cirka det samme som i danske genbrugsbutikker, måske en smule dyrere. I det hele taget mindede butikkerne meget om danske genbrugsbutikker med hensyn til genbrugsgenstandene de sælger, men tøjet er af ældre dato, end jeg findet det herhjemme, og både uinteressant og af dårlig kvalitet/materialer desværre.

Her er vores høst.

IMG_1036 IMG_1039

På vores tur gjorde vi også nogle gode gadefund. Min yngste datter fandt denne stjerne af gavebånd på gaden udenfor en restaurant. Måske er den faldet af en gave eller en blomsterbuket? Nu skal den sættes på en hårbøjle som pynt.

IMG_1045

Min mand var meget forarget, da jeg hev betrækket af en paraply, som lå i en affaldsspand. Det faldt ham ikke ind at blive forarget over, at et ret så stort stykke metal, altså paraplyens stativ, var smidt til forbrænding??? Nå, hver sin affaldslogik. Paraplybetrækket er selvfølgelig skotskternet og skal sys om til f.eks. et indkøbsnet, nu må vi se.

IMG_1044

Til min store begejstring faldt jeg over noget, som jeg ikke havde turde håbe på – nemlig nye plaider af genbrugsuld. Sådan et tæppe af upcyclet uld måtte jeg bare støtte og eje. Det er groft vævet og lidt utydeligt i mønstret, men ret flot ellers.

IMG_0995

Nærmere beskrivelse af produktet kan læses her.

IMG_1043 IMG_1042

Hvis du sidder tilbage med det brændende spørgsmål på læberne – mon de nu også affaldssorterer i Skotland?, så er svaret ja! Affaldsbeholderne er placeret på fortovet i Edinburgh og ligner noget der er løgn i gaderne, blandt andet fordi de har forskellige farver, men der er containere til de såkaldte tørre fraktioner: plastik, pap, papir og metal i en beholder og en til glas. Her få du et par fotos.

IMG_0970 IMG_0976 IMG_0982 IMG_0993

Her en sidste affaldsinspiration fra Edinburgh. Dette askebæger er måske ikke så indbydende, men smart at have i byrummet, hvilket vi godt kunne bruge herhjemme til forebyggelse af skod på gaden.

IMG_0980


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s