Klar besked om stort og småt – genbrugt børnelitteratur af Jørgen Clevin

Jørgen Clevins børnebøger er blandt vores favoritter herhjemme. Vi har mange, men det lykkedes mig alligevel at finde en brugt bog mere, som vi ikke har i forvejen – altså fra nissen 😉 ‘Kom og lær mere’ hedder den.

IMG_0704

Og der er da heller ingen grænser for, hvad man kan lære i denne bog, der er en sand pærevælling af nyttig børnelærdom. Her er en gennemgang af, hvordan et mejeri fungerer.

IMG_0707

Og på næste side kan børnene lære om kompasset.

IMG_0706

Men, men, men som forældre skal du, når du læser højt af disse 70’er bøger, vide, at der tages et par tabubelagte temaer op, som du måske ikke var forberedt på at vende med ungerne. Blandt andet havde jeg ikke forestillet mig at skulle forklare pigerne, hvad hash er, før vi kom til denne side i en af bøgerne, der handler om politihunde.

IMG_0473

Men det ved de så nu… Ligesom de også kan hører om menneskets forplantning her.

IMG_0705

Og bliver introduceret til begrebet skilsmisse. Se på siderne her, hvordan Susannes forældre til at starte med kysser og er glade for hinanden.

IMG_0476

Men senere ikke længere taler sammen, og at Susannes far til sidst kommer senere og senere hjem om aftenen og efterlader moren alene i dobbeltsengen….

IMG_0477

Børnene lærer også noget om at bande, og disse sider griner pigerne altid meget af. Især de to versioner af en samtale med samme indhold – én hvor der bandes, og én hvor der tales pænt til hinanden…

IMG_0474

Der er ofte blended et par fotografier ind mellem de tegnede illustrationer. Her et par dramatiske om forurening…

IMG_0475

Nøgenskab er (ikke overraskende) ofte et tema i Clevins bøger. ‘Nikkolajsen’ er en af de børnebøger fra min barndom, som jeg dengang holdt mest af. Den handler om Nikkolajsen, der ikke ejer andet end det tøj som han står og går i, men som han alligevel er villig til at give væk til forskellige dyr og mennesker han møder på sin vej igennem sommerlandet. Da Nikkolajsen har foræret alle sine ejendomme væk, og ikke har en trevl på kroppen, bliver han arresteret af politimesteren for at optræde nøgen og bliver kørt væk siddende oven på politibilen. På turen til stationen får han dog alt sit tøj igen af dyrene, som rækker det op til ham på bilen, og ender med igen at være påklædt ved turens afslutning til stor glæder for politimesteren, der lader ham gå igen.

Her et par illustrationer fra bogen om den frække Nikkolajsen.

IMG_0479 IMG_0480

Som du måske kan læse ud fra ovenstående, er jeg stor fan af Clevins børnebøger, og falder du over dem (allerhelst brugte eller på biblioteket selvfølgelig), så snyd ikke dig selv og ungerne for de gode historier ladet med 70’er charme. Der er ikke noget pussenusseri, men brugbar viden om alt fra mekanik til geografi, og ikke mindst mange gode (voksen)grin.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s