Genbrug og istandsættelse – moderne nu som dengang..

Var genbrug også hot i 70’erne? Det troede jeg egentlig ikke, men ifølge mine retro boligblade fra perioden, var det også moderne at købe brugt og lave istandsættelsesprojekter dengang, dog mest med henblik på at spare penge, eller som de kalder det i Bo bedre (fra 1975) ‘at tjene penge’. For hvad der er sparet er tjent, det er klart.

image

Bo Bedres artikel om genbrug handler om, hvordan man i avisernes ‘Krambod’, ‘Loppetorv’, ‘Pulterkammer’, eller hvad nu annoncesektionen for salg af brugte ting hedder, kan gøre gode fund til billige penge.

image

Faktisk lod det sig i 1975 gøre at møblere et helt hjem for små 3000 kr. med fund fra avisannoncer. Et beløb som man i dag paradoksalt nok også kan indrette et hjem for, og finde genbrugte ting og møbler til samme pris, eller vil jeg skyde på, endnu billigere, ja måske endda helt gratis. Og dejligt er det, at folk med små midler (eller bare sparsommelige) med lidt toldmodighed kan finde billige ting i genbrugsbutikkerne/den blå avis mm. eller gratis på storskrald.dk/Facebook sider eller klunse sig til “nye” ting. MEN set med miljøbrillen vidner denne mangel på inflation på ‘brugtmarkedet’ om, at møbler og brugsgenstande, der har en negativ forureningsmæssig effekt på økosystemet, masseproduceres og har en alt for kort levetid. Det er derfor vigtigere end nogensinde at genbruge og tænke sig om en ekstra gang, når man anskaffer sig nyt!

Her endnu et eksempel på, at brugte ting/antikviteter snarere er faldet i pris end steget med tiden. De fleste af tingene på forsiden af Bo Bedre 1975 vil jeg æde min gamle hat på, at jeg kan finde langt billigere i dag.

image

Med håbet om endnu mere genbrug fremover er her lidt inspiration fra en svunden tid – nogle ideer er bedre end andre, og så er der altså også eksempler på ‘a little bit of history repeating’.

Her er dagligstuen fra førnævnte artikel, efter sigende i gennemført genbrug. Læg mærke til vægdekorationen med forskellig beslag til dørhåndtag.

image  image

Børneværelset er indrettet med blandt andet skuffer, der sat op på væggen til dims. Højeste indretningsmode også i dag med skuffe-redesign, bare tjek Pinterest.

image

Til gengæld ser jeg ikke så tit alternativ indretning med ribber nu om stunder. Og der er ellers mange gode måder at bygge dem ind i senge, skabe osv. Se bare her.

image

Romantikken breder sig for 610 kr. i soveværelset – ved nu ikke helt om det er noget for mig. Måske lidt for meget hospital over sengeenderne?

image

I et andet blad så jeg denne opsætning med forskellige malerier, fotos mm., som man også kender fra boligmagasinerne i dag.

image

Gør-det-selv artiklen (fra Bo Bedre 1974) viser også nogle gode ideer med forskellige møbler, der bygges sammen til ét møbel.

image

Her en reol-sofa.

image

Og en højseng med skabe under.

image

Flere spændende makeover ideer med gamle møbler er der i artiklen ‘Gør gamle møbler nye’ fra Bo Bedre 1978.

image  image

Synes, at før-efter layoutet med et lille foto af person + møbel før istandsættelsen er så fint. Her chatol i nye farver. Et meget populært makeover projekt også nu til dags – med kalkmaling.

image

Måske lidt synd at male stolestellet her, men hynderne er friske.

image  image

Og her til datidens populære møbelafsyringer. Husker, at min mor fik afsyret et par vitrineskabe dengang i 80’erne. Det er bordpladen, der har fået en tur og benene er blevet sortlakerede.

image

Den sidste makeover får skabet her, men det blev det så ikke kønnere af 😉

image

Og så er der de ekstraordinære sengeløsninger, hvis altså man har plads nok!

image

Der er også noget af det ‘nye’ i bladene, som jeg får lyst til at dele, som inspiration til retro indretning. Maritime ting og sager – ja tak. Både den fede orange solstol og de farverige hynder til at hænge op.

image  image

Sofaerne var nu også meget fede.

image

For ikke at tale om kokostæpperne.

image

Har du også fået smag for gamle boligblade, så må du ud og lede efter dem i familiens gemmer eller i genbrugsbutikkerne, for nu er der ikke mere old school genbrug for den 25-øre!


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s