Legemad til købmandsbutikken # Alverdens oste

Min yngste datter hader oste og vil ikke spise med ved bordet, når der står en ost. Derfor var det en oplagt gave (fra en drillesyg mor), at forære hende en hel ostebutik til hendes fødselsdag. Hun blev heldigvis meget glad for både de lugtfrie oste, for de tog sin tid at sy, og butiksinventaret, som der gik flere besøg i forskellie genbrugsbutikker med at finde. Ostene er lavet af stof- og skumgummirester og andre “værdiløse” ting og materialer, der ellers kunne have fået en skæbne som affald.

Det hele started med dette godt slidte, omend charmerende stof-/viskestykke med tryk, der viser frankrigs mange oste.

IMG_0197

Først havde jeg tænkt mig at lave en pude af stoffet, men så opstod ideen med at sy en masse forskellige oste til en ostebutik, og i stedet lod jeg stoffet pynte i butikken. Stoffet fik derfor påsyet et stykke ternet stof i begge ender til et ophæng med pinde.

Den første ost jeg syede er en pelset ost. Se her.

IMG_0157

Jeg brugte en stor kop som skabelon, en stofrest, en pelsrest og skumgummi fra en madras. Skumgummien er skåret til med en brødkniv og tilpasset med en saks til hver ost.

IMG_0147

Her er osten i en osteklokke, som min datter også fik i gave. Osteklokken gør butikken ekstra autentisk, og jeg har fundet den i en genbrugsbutik til en tyver. Den er af plastik og praktisk til børneværelset. Jeg fandt også to brugte spatler til at flytte/servere oste med. Her er den mindset ostespatel.

IMG_0231

Dernæst fik jeg syet en (nuttet) gedeost af en hvid læderrest og blondestof til kanten. Igen ved hjælp af en kop (faktisk et mindre glas) som skabelon.

IMG_0159

Det er ikke til at vide på forhånd, hvordan en hjemmesyet ost kommer til at se ud, men denne her blev rigtig god og er en af mine favorit oste.

IMG_0163

Det er en Goudaost syet af tykt uldstof, råhvidt lærredsstof og bedst af alt en stofrest fra en juledug med tryk af hollandsklignende damer, der gør hele forskellen. Dugen husker du måske fra mit indlæg om en indendørs-kælk her:https://mituendeligehjem.wordpress.com/2012/12/20/en-indenfor-kaelk/

– Et godt eksempel på, hvorfor man skal tænke sig om, inden man smider en stofrest ud 🙂

IMG_0149

Her en anden ost, der blev meget vellykket. Det er en camembert ost syet af hvidt bomuldsstof til ydersiden og blankt syntetisk stof til den cremede indvendige del. Osten ligger i et rød og hvidternet stofstykke i en rund trææske, også fundet brugt. Udenpå æsken er der klæbet en fotokopi fra et låg af det franske ostemærke ‘Le Rustique’, som jeg har fundet på nettet. Er det ikke en skøn legeost eller hvad? Og ikke mindst sjov at pakke ind og ud af æsken for børn.

IMG_0224

IMG_0214

Der skulle også laves et par rigtig stærke stinkeoste. Her en muggen håndklædeost i selskab med to milde og cremede oste.

IMG_0234

Og en stærk Roquefort, tre forskellige stykker med hvert sit mugmønster. Bemærk, at denne ost lige så godt kunne være et stykke babylegetøj, som så senere i barnets liv kunne buges i en købmandsleg.

IMG_0244 IMG_0242

Skæreosten her med dertilhørende sløv (og derfor kasseret) osteskærer er ligesom osten i æsken motorisk sjov for børn.

IMG_0232

IMG_0216

Skæreosten er lavet af hvidt og orangeternet bomuldsstof og ostestykkerne er af tykt udlstof med huller klippet i.

Her er en anden ost med huller, en emmentaler. Osten er syet af gult læder. Storesøster bidragede til gaven med den lille ostemus syet i filt med læderører og læderhale.

IMG_0202

Musen kan flyttes rundt på de forskellige oste – se bare her fanget i osteklokken.

IMG_0221

Til butikken fulgte også denne indkøbskurv. Kan man kalde det en geometrikurv? For den kan foldes på to måder og blive helt flad. Og så er der forresten god udluftning i kurven, til transport af oste, der lugter.

IMG_0194

IMG_0190

IMG_0184

Jeg var også heldig at finde endnu en stofplakat til udsmykning af butikken – med en kalender fra mit fødselsår 1977 endda. Ren mejerinostalgi 🙂

IMG_0186

Her med pølser på.

IMG_0195

Denne brødkasse er også et godt genbrugsfund til butikken. Den har en buet plexiglasfront, så den kan fungere som butiksmontre.

IMG_0240

Du får lige et par billeder mere fra butikken og købmandslegen.

IMG_0205

IMG_0210

IMG_0213

Der medfulgte også to retro forklæder i friske farver, af den slags du får smidt i nakken i genbrugsbutikker og på loppemarkeder. Her gør de da en smule børnelykke.

IMG_0199

Lige et foto mere af den tilfredse ostebutiksindehaver.

IMG_0183

Og til de flittige bedsteforældre derude – når I har forsynet barnebarnet med hjemmestrikkede trøjer nok, kan I jo kaste jer over et osteprojekt – for det er altså oste og andet legemad de unge vil ha!

IMG_0229


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s