Urban greening som børnefortælling, retro stueplanter og efterlysning af øko julestjerner

‘..i december skal jeres mor og far læse, lige til de blir’ hæse..’ står der i 1. decembers rimevers fra nissen. Og her ser I så første bog i rækken af de i alt 24, som pigerne skal nå at få inden jul.

IMG_0529 IMG_0530

I år pakker nissen ikke gaverne i gavepapir, men i stedet er der bundet en stor rød sløjfe om bogen, som kan genbruges til en ny bog hver dag. Bogen er lidt slidt i ryggen, hvilket fik min 8-årige datter til at udbryde ‘Mor, tror du, at nissen stjæler gaverne fra andre børn?’. Dette kunne jeg ikke så godt svare på, men forklarede det med, at han måske køber brugte gaver lige som vi gør…. Anyways bogen (og dagens blogindlæg) handler om planter:

Lille Tom, som ikke skal noget i sin sommerferie, passer alle naboernes stueplanter til stor irritation for hans forældre. Han passer dem for 25 øre hver og gør det så godt, at planterne vokser og vokser og snart fylder hele huset, så han tilsidst må beskære dem. Af de afskårne plantestumper planter han nye planter, som han forærer til byens børn og til sidst får naboerne deres planter igen – og alle er glade.

Billederne er udelukkende malet i grønne, gule og blå nuance. Se her hvordan Tom og hans familie knapt kan være i køkkenet for de mange planter.

IMG_0531

Denne bog er langt fra den eneste børnebog med et forgrønnelsestema, for vi har i forvejen to andre:

IMG_0496

‘Jens Hansen havde en lejlighed’ er en af de mest charmerende børnebøger jeg indtil videre er stødt på, både på grund af dens illustrationer og historie. Den handler om viceværten Jens Hansen, der hellere vil have grøntsager end mennesker som lejere. Til at begynde med fælder han et par buske foran stuevinduet, for at få lys til Fru. Hansens tomatplante, men langsomt flytter, der flere og flere planter ind i takt med at flere og flere beboere flytter ud.

På tegningerne er det kun planterne, der er farvelagte.

IMG_0500

Her er vi hos Hr. Smidt, der er en af de første lejere, der opdager planternes indtog i ejendommen.

IMG_0501

Senere flytter, der foruden planter også dyr ind de tomme lejligheder, hvilket fordriver de sidste af husets beboere.

IMG_0502

Her er den totale forvandling til en 4-etagers bondegård.

IMG_0503

Da den tykke Hr. Basse som tjener penge på at leje lejlighederne ud opdager, at der nu bor grøntsager og dyr i lejlighederne i stedet for lejere, bliver han rasende, men kommer til fornuft og vælger i stedet for at smide Jens Hansen og konen på porten, at tjene penge på grøntsagerne ved at åbne en grønthandel.

IMG_0504

Støder du på denne bog, brugt som ny, er den et absolut must have!

En anden bog, der kan lære børn om planter i byen, er den danske bog ‘Han er tosset, sagde naboerne’ af Thomas Winding fra 1995. Bogen handler om Peter, der bor i et parcelhuskvarter, men i en have der er meget anderledes indrettet end de omkringliggende haver.

IMG_0498

Peter holder nemlig dyr, høns og kaniner, og dyrker selv sine grøntsager, komposterer og har gang i mange andre miljøvenlige tiltag. Dette kan naboerne lære af da krisen indtræffer og mange mister deres arbejde og må lægge deres livstil med overforbrug af ting, elektricitet m.m. om.

IMG_0499

Thomas Winding må have set i krystalkuglen, hvad angår krisen, men mon dog vi vil lære lige så meget af Peter som hans naboer gør det i bogen? – det tror jeg nu desværre ikke, men der er da både stof til eftertanke og inspiration, ikke mindst fordi parcelhushaver (inklusiv min egen) er så skide kedelige og trænger til en grøn renaissance 😉

Det skal ikke kun handle om børnebøger, for jeg har også købt en brugt bog til mig selv.

IMG_0532

‘350 stueplanter’ – her kan jeg for de mest almindelige stueplanter fra 70’er, 80’erne, som nu er moderne igen (jævnfør indretningsmagasinerne), slå behov for vand, temperatur, lys m.m. op. Den bliver anvendelig i plantepasningen og indeholder også flere gode billeder og opsætninger i tidens ånd.

Her blandt andet granatæble i gul tvillingepotte.

IMG_0533

Og ved du hvad, nu er de også begyndt at sælge brugte planter i genbrugsbutikkerne. Jeg har i hvert fald fundet og købt flere, og hvis vi i fællesskab efterspørger det, vil de måske få smag for at sælge endnu flere. De brugte planter bidrager endda til mindre brug af sprøjtemidler, i modsætningen til de planter du køber hos blomsterhandlere og i supermarkeder. Hvilket minder mig om – hvor mon de økologiske julestjerner bliver af igen i år? Der bliver dyrket rigtig mange julestjerner her op til jul, og de pynter – ja det gør de da. Men når man tænker på, hvad der kan være brugt af sprøjtemidler på at producere dem, hygger de altså lidt mindre i min bevidsthed. Med denne fornærmelse af den ellers så smukke julestjerne samt håbet om en endnu grønnere jul, vil jeg afslutte mit indlæg.

Følg med i nissens genbrugsgaveregn måske igen i morgen…..


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s