Japan – grønne tage, cyklisme og genanvendelse af skrald #1

Det er anden gang jeg besøger Japan, som uden tvivl er mit favorit rejsemål, både for sit køkken, kultur, mennesker og ja indrømmet, for sit store udvalg af tøj, sko, tekstiler og ting til hjemmet, der emmer af æstetik. Japan har selvfølgelig også sine negative sider i og med det, ligesom Danmark, er et forbrugssamfund med uoverskueligt mange mennesker, og i de store byer skal man gøre sig selv den tjeneste, ikke at tænke for meget over, hvor stort et ressourceforbrug, der hver dag finder sted. I dette indlæg vil jeg af samme grund primært fremhæve de miljøvenlige ting, som også foregår her. Blandt andet er der mange japanere, der cykler.

IMG_0540

På alle gader i byerne er der en opdelingen af fortovet i fortorv og cykelsti. Desværre fungerer cykelstierne ikke helt så godt som i Danmark, eftersom skillelinjen ikke bliver respekteret, og cyklisterne må sno sig ud og ind mellem de gående. Kantstenen, der skiller fortorv fra cykelsti i Danmark, kan jeg nu konkludere er en smart installation, hvis man som cyklist skal kunne cykle uforstyrret. Omvendt er cyklisterne i Japan tvunget til at køre ordentligt, da de hele tiden skal sænke farten, fordi fodgængerne konstant er i vejen.

IMG_0541

IMG_0542

Cyklerne bliver også brugt til transport af indkøbsposer og af småbørn som i Danmark. Her en praktisk cykel med plads til to børn.

IMG_0548

Hvad angår affald, indsamles der i Japan forskellige typer af genanvendeligt emballage, herunder PET-flasker og metal dåser i separate affaldsspande, der står opstillet på gaderne. Der kan dog være langt mellem skraldespandende, der oftest står udenfor butikker, der sælger fødevarer. Dette hænger sandsynligvis sammen med, at det er de forretninger, der sælger madvarer, der har ansvaret for at bortskaffe emballageaffald. Typisk er der to til tre spande, én til ikke genanvendeligt/brændbart affald og én eller to til genanvendeligt affald.

Her er et par billeder af de forskellige beholdere, der aldrig er ens og derfor også kan være svære at få øje på i bybilledet.

IMG_0511 IMG_0517 IMG_0518IMG_0536 IMG_0550 IMG_0512

I Sydkorea findes samme affaldskoncept, men her er der ofte to åbne beholdere til henholdsvis genanvendeligt og andet affald, og det var tydeligt at sorteringen ikke fungerede, da der var blandet affald i begge beholdere. I modsætnign til sydkoreas beholdere er japans beholdere mere effektive med runde indkast til flasker og dåser i låget. Ens for begge lande er, at der er meget lidt henkastet affald, hvilket er tankevækkende, når nu der er så langt mellem affaldsspandene.

Hvis du (som mig 😉 ) er nysgerrig på, hvordan det øvrige affald fra husholdningen indsamles i Japan, så ses det på fotoet her.

IMG_0543

Nogle steder var der også opstillet disse blå spande og det lader heller ikke til, at der her foregår nogen form for affaldssortering endnu desværre.

IMG_0546

Som rejsende er det næsten uundgåeligt at generere meget affald. Se lige dette ekstreme eksempel på en gør-det-selv kaffe, der var stillet til rådighed på et hotel, og som i alt omfatter 9 stykker affald!

photo 5

I byen Osaka stødte vi også på forskellige initiativer til at bringe træer og planter ind i byen. Flere steder dyrkede de grøntsager i potter på gaden og vi besøgte en meget flot taghave. Taghaven er placeret på toppen af et storcenter, hvilket måske nok slår skår i bæredygtigheden 😉 Her et par fotos fra haven.

IMG_0521

IMG_0527

IMG_0528

IMG_0533

IMG_0531

Og så skal du også se disse telefonbokse – den rene teknologinostalgi.

IMG_0549


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s