SFO idékatalog: Skibsbyggeri i emballageaffald

Det er blevet en hel dille at bygge ting af skrald. I Danmark er det blandt andet takket være Shane Brox og hans børneprogram ‘Shanes Verden’, hvor skrald og skrammel er byggesten i fantasidyr og eventyrlige kulisser, der indgår i de skøre historier som Shane fortæller.

I min datters SFO har de også taget Shanes ideer til sig, og der indsamles i øjeblikket skrald til en Shanes Verden-workshop, hvor børnene får mulighed for at slippe fantasien fri og bygge lige det de har lyst til af emballage, dippe dutter, knapper og alt muligt andet. Et super initiativ synes jeg, både fordi der i workshoppen bruges materialer, der i forvejen findes, og som bare skal “fiskes op” af skraldespanden og derfor ikke skal producers og fragtes langvejsfra, men også fordi det giver børnene mulighed for at arbejde med flere demensioner, end det er tilfældet i mange andre værkstedsaktiviteter.

Workshoppen er meget populær hos børnene, især hos drengene, som ikke engagerer sig i værkstedets øvrige aktiviteter i samme omfang. Med det i mente, kunne det være interessant at lave endnu flere byg-i-skrald aktiviteter i SFO’en, måske endda med et overordnet tema, der giver nogle rammer og mulighed for fordybelse og kendskab til de forskellige materialer. Eksempelvis skibsbyggeri i emballageaffald, som jeg eksperimenterede med en eftermiddag i juleferien.

Jeg havde samlet en masse plastemballage og andre plastik dimser og stillet en balje med vand midt på bordet, så vi kunne teste skibenes evne til at flyde.

Her er den første af vores kreationer, en havnerundfart/flyvebåd lavet af en beholder til vaskemiddel med passagersæder af flødebolleemballage. Helt perfekt til ‘skovens dyr’, der her nyder en dag på havet.

IMAG0873

IMAG0874

De næste har pigerne lavet af bakker til frugt, sugerør, en kaffepose m.m.

IMAG0883

IMAG0875

Og denne her, en kombineret fiske- og sportsbåd.

IMAG0886

En ubåd blev det også til.

IMAG0888

Til sidst kunne vi fylde hele badekarret.

IMAG0893

Vi har ikke forstand på skibe og både (hvilket måske tydeligt kan ses) og man kan, hvis man vil lave en workshop med skibsbyggeri i en SFO, eventuelt finde nogle billeder, som børnene kan bruge til inspiration. Derudover vil det være en rigtig sjov forårs- eller sommeraktivitet, hvor vandbaljen og badekarret erstattes med et badebassin.

Vær opmærksom på, at hvis der bruges limpistol, skal den ikke placers ved siden af vandet, men måske på et andet bord.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s