Er genbrug mest for fattige?

En kollega fortalte mig en historie fra det virkelige liv, som af flere årsager rørte mig.

Min kollega bor i Ringsted, hvor hendes børnebørn også bor. Et af børnebørnene har en klassekammerat, hvis forældre ikke havde råd til betale 100 kr. til en klasseudflugt. Og her kommer så det første, som rørte mig ved historien. For min kollega besluttede sig nemlig, for at tage forbi familien med et bidrag og sørge for, at barnet fik mulighed for at deltage på tur med klassen.

På sit besøg blev min kollega inviteret indenfor hos den enlige mor til en større børneflok til kaffe og en snak. Jeg tilføjede til min kollegas gennemgang af forholdene, at jeg da håbede, at kvinden købte brugt tøj og legetøj, for derved at spare en masse penge. Det gjorde kvinden også, men at hun, fordi hun var flov over at blive set i en genbrugsbutik i sit nærområde, tog til andre byer for at handle. Og her blev jeg rørt for anden gang.

For hvordan kan det være, at det at genbruge, som set i forhold til miljø- og klimasituation burde have høj værdi og prioritet i vores samfund, har så lav status?

I DR’s dokumentar: ‘Den usynlige arv’ om Danmarks fattige børn tales der også om genbrug. Dokumentaren følger blandt andet to piger, som for 20 kr. får et splinternyt stykke legetøj, der (som de siger) sikkert har kostet flere hundrede kroner fra nyt. Jeg er sikker på, at de to piger i dokumentaren ikke har det nemt! Men hvad angår legetøjet, så tror jeg nu nok, at pigerne oplevede skammen ved at købe legesager i en genbrugsbutik langt værre end den materielle forringelse af det brugte stykke legetøj. Jeg mener, tingen fejlede intet og kunne lige så godt have været nyt.

Var det ikke på tide, at rig som fattig blande sig i genbrugsbutikkerne og andre steder, hvor der handles og byttes brugt? Mennesker, der er tvunget til at købe brugte ting, gør (ufrivilligt) en rigtig god investering i vores klode ved at lade ting recirkulere. Jeg synes, at “overskudsdanskere” skal gøre samme gode investering. De kan jo starte med at tage med de fattige på juleshopping….


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s