Koldskål ‘Some like it hot’??? – En opsang om skjult madspild

Næsten hver dag støder jeg på madvarer, der er efterladt udenfor køledisken, når jeg handler – og bliver lige vred hver gang! Maden bliver jo til affald, eftersom supermarkedet ikke bare kan sætte den tilbage på køl igen, fordi det ikke er til at vide, hvor længe den har ligget ude og derfor måske er fordærvet. Det er dårlig stil ikke at tage ansvar for mad som man har fortrudt – og en mentalitet, som jeg mener, at vi skal have meget mere fokus på.

I affekt delte jeg på Instagram for nogle uger siden fotoet af en koldskål, der aldrig blev spist, fordi nogen havde fortrudt den og efterladt den på en hylde med kiks, i stedet for på køl, hvor en anden kunde kunne få glæde af den 😦

image

Heldigvis er jeg ikke den eneste, der har det sådan med den slags madspild. For da organisationen Stop Spild af Mad fandt på at dele mit foto i et opslag om ‘fortrudte madvarer’ fik opslaget flere tusind likes og blev delt mange gange! Selv synes jeg også, at billedet beskriver problematikken med efterladte madvarer godt, da det burde være indlysende, at KOLDskål skal spises koldt og derfor skal tilbage på køl!

Jeg ved ikke, hvor meget mad, der går til spilde, når det efterlades uden for fryseren og køledisken i supermarkederne, men ser næsten dagligt fortrudte varer i den Netto, hvor jeg handler – og tænker, at mange bække små bliver til rigtig rigtig meget spildt mad…

I flere lande, som f.eks. Japan, er det mit indtryk, at de er en hel del bedre til at rydde op efter sig selv. Dette gælder i forhold til affald, som lægges i lommen, indtil der dukker en skraldespand op. Og jeg tror heller ikke, at udfordringen med efterladte madvarer i supermarkederne er stor her. Det kan vi lære af! For helt ærligt, det er altså ens eget og ikke butikkernes eller andres ansvar at få varerne tilbage, hvor man fandt dem. 

Det er svært at sige, hvad denne ligegyldighed for fødevarer skyldes. Måske er der tale om for billige eller for dårligt producerede fødevarer, eftersom det ikke går folk på, at de går til spilde – eller bare ren og skær dårlig opdragelse? Under alle omstændigheder er det, i mine øjne, primitiv adfærd i et ellers højt udviklet land, når vi på den måde sløser med fødevarerne.

Koldskål – some like it hot? – Nej, det tror jeg sgu ikke, at der er mange der kan li’ varmt – så se dog at få den tilbage på køl!


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s